W związku z rozstrzygnięciem Etapu II XI edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny

wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako ChNP, ChOG i GTS wyłoniono

kulinarnych, którzy zostaną zaproszeni do udziału w Ogólnopolskim Finale Konkursu.

autorów 10 najlepszych przepisów

Kilkadziesiąt prac nadesłanych z ponadpodstawowych szkół o profilu gastronomicznym z całej Polski oceniła komisja konkursowa składająca się z

przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Pani Izabelli Byszewskiej, Prezesa Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego,

przedstawicieli Współorganizatorów Konkursu – Pana Łukasza Konika, Michała Soliwodę Prezesa Polskiej Inicjatywy Kulinarnej. Pana Jarosława

Uścińskiego, Prezesa Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz Piotra Szczygielskiego, członka Ogólnopolskiego

Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.

Zgodnie z regulaminem konkursu komisja dokonała oceny merytorycznej przesłanych prac według następujących kryteriów:

  1. wykorzystanie w przepisach polskich produktów zarejestrowanych lub aplikujących o rejestrację jako ChNP, ChOG i GTS;

  2. znaczenie wykorzystanych polskich produktów zarejestrowanych lub aplikujących o rejestrację jako ChNP, ChOG i GTS;

  3. pomysłowość i kreatywność przepisu;

  4. uzasadnienie wyboru produktów i potraw;

  5. prezentacja potrawy na podstawie zdjęć;

  6. forma przepisu, jasność, precyzyjność.

W wyniku przyznanej punktacji wyłoniono autorów 10 najlepszych przepisów, którzy wezmą udział w Finale XI edycji Konkursu:

1. Zespół Szkół Gastronomicznych ul . Sienkiewicza 88, 90- 357 Łódź uczestnik: Dominik Diug. Opiekun: Elżbieta Kurowska „ Kaczka/Suska sechlońska/Pesto/Piękny Jaś/ Dynia/Andrut”

2. Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Michała Drzymały w Brzostowie Brzostowo 69
uczestnik: Oliwia Szott, Jadwiga Sieczka. Opiekun: Jarosław Seweryn
„Podwędzany schab sous-vide faszerowany śliwką szydłowską z oscypkowym ravioli pod masłem pietruszkowym z leśną żelką.”

3. Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa w Suwałkach ul. Ogrodowa 49 16-400 Suwałki uczestnik: Zuzanna Dzienis. Opiekun: Agata Drywulska-Bartyzel

„Polędwiczki wieprzowe z wiśniowo-borowikowym sosem w towarzystwie karmelizowanych warzyw i jabłka, z puree fasolowym i grillowanym oscypkiem.”

  1. Centrum Kształcenia Zawodowego nr 1, ul. Berka Joselewicza 4, Warszawa uczestnik: Paweł Nowak, Paweł Rudnicki-Szczypior. Opiekun: Katarzyna Nawrocka

    „Szarlotka na Podchmielonym Pięknym Jasiu pod migdałową kołderką”

  2. Zespół Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku, 19-300 Ełk, ul. Kajki 4 uczestnik: Julia Ślużyńska, Marek Romanowski.
    Opiekun: Anna Korzeń.
    „Polędwica sous vide w aromatycznym chruście z kiełbasy myśliwskiej staropolskiej z sosem grzybowym, pureé z zielonego groszku pierogami leniwymi z fasoli i twarogu wędzonego”

  3. Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi ul. Sienkiewicza 88, 90-357 Łódź Uczestnik: Eryk Dondzi. Opiekun: Anna Błyskal

    „Trójkątna Słodycz”

  4. Zespół Szkół Gastronomicznych w Białymstoku, ul. Knyszyńska 15, 15-702 Białystok uczestnik: Małgorzata Pyrko, Julia Bebłot. Opiekun: Małorzata Kryszeń
    „Świnka w kurkowym lesie”

  5. Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie ul. Poznańska 6/8, 00-680 Warszawa. Uczestnik: Weronika Gurynow. Opiekun: Emil Bździuch
    „Wiśnie / czekolada / miód”

  6. Zespół Szkół Ekonomiczno- Chemicznych 32-540 Trzebinia, ul. Głogowa 12 uczestnik: Emilia Pasek. Opiekun: Dariusz Łętowski

    „Comber z jagnięciny podhalańskiej z kruszonką z obwarzanka, czosnku galicyjskiego oraz zioł, na sosie śliwkowym na trójniaku staropolskim i z ytrawnym sernikiem z dyni i bryndzy podhalańskiej”

  7. ZSEG w Żywcu, ul.Mickiewicza 6 34-300 Żywiec
    uczestnik: Martyna Kliś, Miłosz Biegun. opiekun: Alicja Broda „Leśne wspomnienie”

Finał konkursu odbędzie się 19.11.2022 (sobota) w Warszawie. O miejscu konkursu organizator poinformuje bezpośrednio zakwalifikowane ekipy.

Zdjęcia