8 czerwca 2019 r. sekretarz stanu Szymon Giżyński wziął udział w finale VIII edycji Ogólnopolskiego konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS). Pomysłodawcą i organizatorem konkursu jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Patronat merytoryczny nad konkursem objęło stowarzyszenie Polska Inicjatywa Kulinarna a jego prezes Łukasz Konik zasiadał w jury.

Celem konkursu jest popularyzacja oraz rozpowszechnianie wiedzy na temat produktów regionalnych i tradycyjnych zarejestrowanych w unijnym systemie Chronionych Nazw Pochodzenia, Chronionych Oznaczeń Geograficznych oraz Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności.

Wiceminister Szymon Giżyński, nawiązując do idei Konkursu, podkreślił olbrzymią rolę sławnych mistrzów kuchni, wychowawców i nauczycieli młodych kucharzy razem pośredniczących i współpracujących w kształtowaniu naszych kulinarnych gustów. Tworzenie przepisów na dania z wykorzystaniem produktów regionalnych i tradycyjnych, zarejestrowanych w unijnym systemie może być inspiracją dla każdego z nas do kulinarnych podróży, szlakiem najlepszych polskich smaków oraz w przygotowywaniu dań na bazie polskich produktów wysokiej jakości.

Sekretarz stanu Szymon Giżyński zaznaczył również korzyści wynikające z wyboru produktów z logiem ChNP, ChOG i GTS, takie jak dostarczenie rzetelnej wiedzy o ich pochodzeniu i cechach, możliwość rozpoznania i nabycia przez zainteresowanych konsumentów produktów ze swojego regionu lub innych regionów oraz gwarancja, że produkty są certyfikowanymi, oryginalnymi artykułami. 

Finałowe potrawy przygotowali autorzy 10 najlepszych przepisów. Prace konkursowe oceniła komisja składająca się z przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, współorganizatorów konkursu - Stowarzyszenia „Polska Inicjatywa Kulinarna” oraz Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, a także Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.

Po naradzie komisji konkursowej oraz komisji technicznej ogłoszono wyniki i nagrodzono zwycięzców konkursu.

Nagrody główne zdobyli:
I miejsce – Daniel Bauer pod opieką Pani Ilony Pietrowskiej, Zespół Szkół Gastronomicznych im. I Armii Wojska Polskiego w Łodzi, przepis na Zapomniane zioła
II miejsce – Wojciech Bąba pod opieką Pani Elżbiety Teper, Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Tarnowie, przepis na Kotlet z jagnięciny podhalańskiej z udźca z kością
III miejsce – Dominika Bonikowska pod opieką Pani Bożeny Demytruk, Zespół Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni, przepis na Sernik miodowy/ espuma wiśniowa/ kruszonka z fasoli/ jabłko grójeckie/ truskawka kaszubska

Wyróżnienia otrzymali:
- Martyna Piwońska pod opieką Pani Katarzyny Grabusińskiej, Niepubliczne Technikum im. 72 Pułku Piechoty w Radomiu, przepis na Aromatyczny torcik ,,swojski” z kruszonką prądnicką i sosem z wiśni nadwiślanki
- Weronika Kazakiewicz oraz Julia Żukiewicz pod opieką Pani Joanny Pac, Technikum nr 2 w Sokółce, przy Zespole Szkół Rolniczych im. mjr Henryka Dobrzańskiego „Hubala” w Sokółce, przepis na Pasztet z fasoli „Piękny Jaś”
- Gabriela Blitek oraz Dominika Rakoczy pod opieką Pani Anety Porwisz, Zespół Szkół nr 3 im. ks. prof. Józefa Tischnera w Bochni, przepis na Mini torcik sosnowo - jabłkowy z masą serową, sosem jabłkowym, pianką z suski sechlońskiej i pudrem sosnowym 

Ponadto w finałowej 10 znaleźli się:
- Dominik Antoszewski oraz Mateusz Perkowski pod opieką Pani Ewy Kingi Okowickiej-Dyl, Zespół Szkół Zawodowych nr 4 im. Adama Chętnika w Ostrołęce, przepis na Pierś z kaczki sous-vide na purée z selera i czosnku galicyjskiego, w towarzystwie sosu wiśniowo-czekoladowego
- Piotr Kopcik oraz Robert Maks pod opieką Pani Izabeli Szczęsny, Technikum nr 4 dla Niesłyszących i Słabosłyszących w SOS-W im. Konrada Mańki w Lublińcu, przepis na „Gąbkę” z krupnioka śląskiego przekładaną musem jabłkowym, w towarzystwie lekkiej pianki cebulowej i pianki z soku jabłkowego
- Urszula Zięba oraz Dominika Oskwarek pod opieką Pani Moniki Zawadzkiej, Zespół Szkół nr 1 w Świdnicy, przepis na Jabłko łąckie pieczone z bryndzą podhalańską, orzechami i musli
- Jakub Wala pod opieką Pani Iwony Barczyńskiej, Zespół Szkół nr 2 im. Przyjaźni Polsko – Norweskiej w Ostrzeszowie, przepis na Podwędzaną pierś z perliczki w sosie cytrusowo – brzozowym na purée dyniowym z glazurowanym burakiem

Gratulujemy Zwycięzcom i zapraszamy na kolejną edycję Konkursu!

źródło: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi