Łukasz Konik - Prezes Zarządu

Szef kuchni, „naukowiec”, Wiceprezydent Akademii Bocuse d’Or Poland, miłośnik żużla. Jedna z najciekawszych postaci polskiej branży kulinarnej swojego pokolenia. Kreatywny poszukiwacz niezwykłych smaków, eksperymentator, który pokazuje, że polska kuchnia nie musi być nudna. Wzorem mistrzów − Ferrana Adrii, Hestona Blumenthala czy Thomasa Kellera – zafascynowany naukowym podejściem do sztuki tworzenia potraw. Urodził się w Gorzowie Wielkopolskim. Przygodę z gotowaniem rozpoczął w gorzowskim Technikum Gastronomicznym. Jest absolwentem Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu. Zawodowe doświadczenie zdobywał w najlepszych restauracjach oraz hotelach w kraju i poza jego granicami. W 2009 roku, mając zaledwie 23 lata, został przyjęty do grona elitarnej Fundacji Klubu Szefów Kuchni, zrzeszającej najwybitniejsze kulinarne autorytety, takie jak Kurt Scheller czy Robert Sowa. Jest najmłodszym kucharzem, który dostąpił tego zaszczytu. Wspólnie ze swoim kulinarnym teamem prowadzi warsztaty, pokazy, eventy, podczas których odkrywa tajniki kuchni. Na temat twórczego gotowania często wypowiada się na łamach gazet oraz w lubianych programach telewizyjnych. Wielki fan sportów motorowych. Obecnie zarzędza cateringiem dietetycznym jednym z największych w Polsce. Pierwszy w Polsce autor książki kulinarnej: „Gastronomia Molekularna”. Znany widzom telewizyjnej dwójki w programie „Pytanie na śniadanie” oraz MasterChef Junior w TVN.

 

Adam Chrząstowski - Wiceprezes Zarządu

Prezydent Akademii Bocuse d’Or Poland. Absolwent Technikum Gastronomicznego przy ul. Poznańskiej w Warszawie oraz Wydziału Filozofii Chrześcijańskiej Uniwersytetu Kard. St. Wyszyńskiego w Warszawie. Pierwsze doświadczenia w branży gastronomicznej zdobywał podczas podróży do Niemiec, Grecji, Szwajcarii i Holandii. W 1992 roku, po ukończeniu studiów, rozpoczął pracę w warszawskim Hotelu Bristol, gdzie przeszedł wszystkie zawodowe szczeble zawodu kucharza. W 1996 roku rozpoczął pracę w nowo otwieranym Hotelu Sheraton Warsaw, gdzie pracował przez kolejne 4 lata zarządzając kuchniami restauracji Some Place Else i Lalka. W latach 1999 -2000 był managerem i trenerem Młodzieżowej Kulinarnej Reprezentacji Polski. W 2001 roku wyjechał do Chin, gdzie w Szanghaju zarządzał restauracjami Hunters i Tropicana należącymi do Troy Group. W 2003 roku po powrocie do Polski objął stanowisko Szefa Kuchni i Zastępcy Dyrektora Gastronomii w Hotelu Rialto w Warszawie. Od 2007 do 2014 współtworzył restaurację Ancora w Krakowie – siedmiokrotnie wyróżnioną w przewodniku Michelin. Od kwietnia 2014 do stycznia 2019 był szefem kuchni restauracji Ed Red w Krakowie i w Warszawie, wyróżnionej przez Slow Food Polska oraz przewodniki Michelin oraz Gault & Milleau. Od lutego 2019 prowadzi działalność doradczą i szkoleniową w branży HoReCa, pod nazwą Adam Chrząstowski Consulting. Prowadzi consultingi, audyty, warsztaty kulinarne oraz pokazy promocyjne w Polsce i za granicą. Prowadzący programy kulinarne w Kuchni +; Adam Po Pracy, Adam Po Pracy 2, Adam Po Pracy 3, Adam w Sieci Patenty i Triki. Felietonista Food Service oraz adamchrzastowski.natemat.pl. W 2011 wybrany głównym konsultantem kulinarnym w Departamencie Koordynacji Przewodnictwa Polski w Radzie Unii Europejskiej MSZ. Jako kucharz Prezydencji był odpowiedzialny za utrzymanie standardów kulinarnych imprez wyższego szczebla organizowanych w Polsce przez MSZ. Trening i przygotowanie imprez w siedzibie Rady Unii Europejskiej. Promocję kulinariów i produktów polskich w czasie trwania Prezydencji. W 2018 wyróżniony prestiżową nagrodą Mistrz Mistrzów przez Akademię Gastronomiczną w Polsce.

 

Ernest Jagodziński – Vice Prezes Zarządu

Od zawsze wiedział, co chce robić w życiu – tworzyć. Wśród kreatywnych dziedzin wybrał kuchnię, jak się później okazało – słusznie. Swoje pierwsze, gastronomiczne kroki stawiał w Restauracji 99. Tamten czas wspomina przede wszystkim jako przygodę, podczas której poznał nie tylko swój zawód, ale i wyjątkowych ludzi. Następnie trafił do Restauracji Sens i w końcu warszawskiego The Westin Warsaw. To tam, po raz pierwszy zdobył tytuł– zastępcy chef’a kuchni. W 2005 wygrywa Martell - konkurs kulinarny młodych talentów. Kolejnym przystankiem i odważnym zawodowym krokiem było przeniesienie się do Poznania, gdzie podjął się zbudowania nowego miejsca w obcym mieście jakim była Restauracja Cucina a co okazało się być początkiem wielkiej, kulinarnej przygody. W lipcu 2017 roku otworzył w Poznaniu własną, autorską restaurację Autentyk – kuchnia i ludzie, w której menu opiera na najwyższej jakości produktach a kameralna, domowa atmosfera jest idealnym dopełnieniem jego kuchni. Szef Jutra 2017 wg prestiżowego przewodnika Gault&Millau Polska. Co jest dla niego najważniejsze? Rodzina, ale również współpracownicy, których lubi nazywać podopiecznymi. Chce dawać innym, to co ma w sobie najlepsze i 16 czerwca został oficjalnym i pierwszym w Polsce Chefem Ambasadorem DRUŻYNY SZPIKU. Sam uczył się od najlepszych i takich też podziwia. Jego kulinarne autorytety to m.in. Tetsuya Wakuda, Alain Ducasse, Charlie Trotter.

 

Tomasz Milewski – Skarbnik / członek Zarządu

Szczęśliwy człowiek, który w zawodzie odnalazł zamiłowanie i pasję do sztuki kulinarnej. Wykształcenie z zakresu gastronomii i hotelarstwa zdobył w Zespole Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni. Pierwsze zawodowe kroki w kuchni stawiał w czterogwiazdkowych hotelach - Hotelu Nadmorskim, a następnie w Hotelu Dom Zdrojowy w Jastarni. W 2006 został powołany do Kulinarnej Reprezentacji Polski Juniorów, z którą zdobył dwa brązowe medale w Kulinarnym Pucharze Świata w Luksemburgu. Od 2006 roku jest częścią Kulinarnej Reprezentacji Regionu Pomorskiego. Na Olimpiadzie Kulinarnej w Erfurcie w 2008 roku wraz z Pomerania Culinary Team of Poland nagrodzony został brązowym medalem. Wynik ten drużyna poprawiła w 2016 roku, wyjeżdżając z Erfurtu ze srebrnym medalem Olimpiady Kulinarnej. Trzy lata z rzędu (2014, 2015, 2016) nagrodzony trzema Widelcami przewodnika Poland 100 Best Restaurants Awards. Ponadto w 2015 roku został nagrodzony tytułem Szefa Kuchni Jutra 2016 podczas gali Poland 100 Best Restaurants Awards. W 2013 roku trafił w samo serce Mazur. Do chwili obecnej Tomasz Milewski jest Szefem Kuchni w pięciogwiazdkowym Hotelu Mikołajki. Ten Hotel to nie tylko wyjątkowe położenie na wyspie pośród jeziora Mikołajskiego, to także wyjątkowa kuchnia. Tomasz Milewski w świecie kulinarnym wychodzi również poza kuchnię. Prowadzi konsultacje i szkolenia technologiczne, przeprowadza szkolenia personelu, zajmuje się doradztwem w zakresie planowania inwestycji. Tomasz Milewski był również gospodarzem trzech pierwszych edycji Chef’s Only. Członek Zarządu Polskiej Inicjatywy Kulinarnej.

 

Szymon Bracik - członek Zarządu

Szef kuchni, lokalny patriota, Ślązak, urodzony w Tychach, gdzie zdobył wykształcenie z zakresu gastronomii. Zainspirowany kuchnią regionalną z niebywałą odwagą pokazuje tradycyjną kuchnię śląską w niecodzienny sposób. Przez lata pracował w najlepszych restauracjach na śląsku. Nagrodzony tytułem Szef Kuchni Roku 2018 według Poland Sto Best. Szymon stale rozwija swoje kulinarne pasje i fascynacje. Żyje w zgodzie z naturą i rytmem pór roku, ceni sezonowe produkty, celebruje życie – gotując, co widać za każdym razem, w jego autorskim menu.  Szymon Bracik to członek Zarządu w Polskiej Inicjatywie Kulinarnej oraz laureat wielu konkursów kulinarnych, tylko w roku 2017 otrzymał Grand Award trzy widelce + od Poland Sto Best, Nagrodę za najlepsze tasting menu 2017, nagrodę Szef Kuchni Roku 2017 region południowy oraz Szef Kuchni Jutra 2017. Rok 2018 był równie doskonały: szef oprócz tytułu Szef Kuchni Roku 2018, zdobył Grand Award trzy widelce + oraz tytuł Najlepszej Restauracji w Polsce a prestiżowy żółty przewodnik Gault&Millau nagrodził Chefa trzema czapkami jako jednego z nielicznych w Polsce. Prywatnie szczęśliwy mąż, miłośnik podróży z których zawsze przywozi kulinarne inspiracje.

 

Patryk Dziamski - członek Zarządu i Komisji Rewizyjnej

Szef kuchni i właściciel Restauracji Aroma, doradca kulinarny nastawiony na odkrywanie nowych trendów kulinarnych. Członek Stowarzyszenia Polska Inicjatywa Kulinarna oraz Poznańscy Kucharze Razem. Uczestnik 4 edycji programu Top Chef. Ambasador marek : Octim, Mp Concept, Hafte. Manager kuchni Kina Kulinarnego Transatlantyk w latach 2013-2018r.
Juror konkursów kulinarnych:
- Mistrzostwa Polski w przygotowaniu jesiotra - 2019 r.
- Gęsina nie tylko na Św.Marcina - 2017 r.
- L’Art de la cuisine Martell 2016 r. I 2017 r.
- Kulinarny Talent – Robert Sowa - 2017 r.,
- Trendy Chef - 2014 r.  I 2015 r. 
- Dorszowe Żniwa 2014 r. I 2015 r. 
- Primerba Cup - 2015 r.  
Od 8 lat zaangażowany w nauczanie praktyczne w szkołach o profilu gastronomicznym. Twórca Dziamski Concept Rest, który z powodzeniem otwiera i oddaje gotowe projekty gastronomiczne w całej Polsce. Od 2009r. podróżuje po świecie i kształci się u najlepszych szefów kuchni. Współorganizator wielu wydarzeń gastronomicznych w całej Polsce takich jak : Kuchnia Kina Kulinarnego Transatlantyk, Poznańscy Kucharze Razem, Rentowna Restauracja.

Tomasz Purol - Przewodniczący Komisji Rewizyjnej, członek Zarządu

kucharz, posiada bogate doświadczenie zawodowe, które zdobywał od ponad 20 lat w różnych miejscach w Polsce, m.in. w: Park Hotelu w Poznaniu i Szczecinie, poznańskim Hotelu Brovaria, hotelu Remes w Opalenicy, hotelu Best Western Symfonia w Osjakowie, restauracji Concordia Taste w Poznaniu i innych. Obecnie jest szefem kuchni w Blow Up Hall 5050 w Starym Browarze w Poznaniu, gdzie serwuje kuchnię europejską kładąc nacisk na elementy kuchni polskiej i wielkopolskiej. Autor książki „Warzywniak – zapomniane smaki”, w której odkrywa na nowo ostrą brukiew, korzenny topinambur, lekko gorzki jarmuż, kolorową marchew, szparagową skorzonerę i słodkawy pasternak. Zwycięzca i laureat wielu prestiżowych konkursów w Polsce i zagranicą. Posiadacz złotego medalu, który zdobył w Drużynowych Mistrzostwach Europy we Włoszech w 2000 roku oraz dwóch brązowych medali występując w Reprezentacji Narodowej na Pucharze Świata w Luksemburgu w 2002 roku oraz na Olimpiadzie Kulinarnej w Erfurcie w 2012 roku. Na małym ekranie Tomek zadebiutował w pięknym stylu zwyciężając V edycję programu TOP CHEF w 2015 roku. W 2016 roku powrócił do telewizji i wystąpił w roli mentora gwiazd w jesiennej odsłonie programu „Top Chef. Gwiazdy od kuchni”. Tomasz Purol należy do czołowych szefów kuchni w Poznaniu. Współtworzy kulinarne inicjatywy pod egidą Poznańscy Kucharze Razem, których efektem są orgaznizowane na szeroką skalę kolacje w różnych restauracjach na terenie województwa wielkopolskiego. Tomasz Purol bardzo często z oddaniem angażuje się w projekty edukacyjne adresowane do dzieci i młodzieży. Poprzez pokazy organizowane dla różnych fundacji pomagających dzieciom uczy młode pokolenie jak świadomie i smacznie można dzisiaj jeść sięgając po zdrowe produkty. Ponadto jest Ambasadorem Stowarzyszenia SOS Wioski Dziecięce, angażując się w różne jego projekty. Tomasz Purol na co dzień wspiera branżę gastronomiczną swoją wiedzą i doświadczeniem zawodowym występując w roli jurora na różnych konkursach kulinarnych. Dzięki swojej popularności i otwartości Tomasz Purol zapraszany jest do udziału w pokazach kulinarnych i szkoleniach, podczas których prezentuje swój kunszt kulinarny. Swoją wiedzą dzieli się z uczestnikami w przystępny sposób dostosowując swój przekaz odpowiednio do odbiorcy.