Wioletta Skuratowicz

Członkini stowarzyszenia Polska Inicjatywa Kulinarna

Nauczyciel Technologii Gastronomicznej w Zespole Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie (Szczeciński „Gastronomik”) z 20-letnim stażem. Ukończyła Technikum Gastronomiczne w tej samej szkole. Absolwentka Akademii Rolniczej 
w Szczecinie, Wydziału Rybactwa Morskiego i Technologii Żywności, specjalność: technologia żywności pochodzenia morskiego. 
Pasjonatka sztuki kulinarnej, poszukująca smaków kuchni różnych regionów i krajów. Tworzy przepisy i dania nagradzane w Polsce oraz za granicą. Miłośniczka fizyki kwantowej. 
Zdobywczyni II miejsca w Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”.  Laureatka prestiżowej nagrody „PERŁA 2018” za najlepsze dania regionalne w konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów.  Nominowana do nagrody „PERŁA 2019” w kategorii potrawa regionalna za autorskie przepisy na zupę oraz danie główne. 
Zdobywczyni I miejsca podczas Europejskiego Finału Konkursu Przepisów projektu SEAFOOD TOMORROW w Paryżu (2019 rok), realizowanego w ramach programu Horyzont 2020, największego w historii Unii Europejskiej programu w zakresie badań naukowych i innowacji. Nagrodzony został autorski przepis na danie rybne. Ukoronowaniem sukcesu będzie wdrożenie nagrodzonego dania do produkcji w wielu krajach naszego kontynentu.
Członek Zespołu Opiniodawczo-Doradczego ds. Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorze Zachodnie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego.
Członek Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska.  Egzaminator w zawodach gastronomicznych oraz Centralnej Morskiej Komisji Egzaminacyjnej w Warszawie.