Tomasz Purol

Członek Zarządu stowarzyszenia Polska Inicjatywa Kulinarna, Przewodniczący Komisji Rewizyjnej

kucharz, posiada bogate doświadczenie zawodowe, które zdobywał od ponad 20 lat w różnych miejscach w Polsce, m.in. w: Park Hotelu w Poznaniu i Szczecinie, poznańskim Hotelu Brovaria, hotelu Remes w Opalenicy, hotelu Best Western Symfonia w Osjakowie, restauracji Concordia Taste w Poznaniu i innych. Obecnie jest szefem kuchni w Blow Up Hall 5050 w Starym Browarze w Poznaniu, gdzie serwuje kuchnię europejską kładąc nacisk na elementy kuchni polskiej i wielkopolskiej. Autor książki „Warzywniak – zapomniane smaki”, w której odkrywa na nowo ostrą brukiew, korzenny topinambur, lekko gorzki jarmuż, kolorową marchew, szparagową skorzonerę i słodkawy pasternak. Zwycięzca i laureat wielu prestiżowych konkursów w Polsce i zagranicą. Posiadacz złotego medalu, który zdobył w Drużynowych Mistrzostwach Europy we Włoszech w 2000 roku oraz dwóch brązowych medali występując w Reprezentacji Narodowej na Pucharze Świata w Luksemburgu w 2002 roku oraz na Olimpiadzie Kulinarnej w Erfurcie w 2012 roku. Na małym ekranie Tomek zadebiutował w pięknym stylu zwyciężając V edycję programu TOP CHEF w 2015 roku. W 2016 roku powrócił do telewizji i wystąpił w roli mentora gwiazd w jesiennej odsłonie programu „Top Chef. Gwiazdy od kuchni”. Tomasz Purol należy do czołowych szefów kuchni w Poznaniu. Współtworzy kulinarne inicjatywy pod egidą Poznańscy Kucharze Razem, których efektem są orgaznizowane na szeroką skalę kolacje w różnych restauracjach na terenie województwa wielkopolskiego. Tomasz Purol bardzo często z oddaniem angażuje się w projekty edukacyjne adresowane do dzieci i młodzieży. Poprzez pokazy organizowane dla różnych fundacji pomagających dzieciom uczy młode pokolenie jak świadomie i smacznie można dzisiaj jeść sięgając po zdrowe produkty. Ponadto jest Ambasadorem Stowarzyszenia SOS Wioski Dziecięce, angażując się w różne jego projekty. Tomasz Purol na co dzień wspiera branżę gastronomiczną swoją wiedzą i doświadczeniem zawodowym występując w roli jurora na różnych konkursach kulinarnych. Dzięki swojej popularności i otwartości Tomasz Purol zapraszany jest do udziału w pokazach kulinarnych i szkoleniach, podczas których prezentuje swój kunszt kulinarny. Swoją wiedzą dzieli się z uczestnikami w przystępny sposób dostosowując swój przekaz odpowiednio do odbiorcy.