Tomasz Milewski

Członek Zarządu stowarzyszenia Polska Inicjatywa Kulinarna

Szczęśliwy człowiek, który w zawodzie odnalazł zamiłowanie i pasję do sztuki kulinarnej. Wykształcenie z zakresu gastronomii i hotelarstwa zdobył w Zespole Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni. Pierwsze zawodowe kroki w kuchni stawiał w czterogwiazdkowych hotelach - Hotelu Nadmorskim, a następnie w Hotelu Dom Zdrojowy w Jastarni. W 2006 został powołany do Kulinarnej Reprezentacji Polski Juniorów, z którą zdobył dwa brązowe medale w Kulinarnym Pucharze Świata w Luksemburgu. Od 2006 roku jest częścią Kulinarnej Reprezentacji Regionu Pomorskiego. Na Olimpiadzie Kulinarnej w Erfurcie w 2008 roku wraz z Pomerania Culinary Team of Poland nagrodzony został brązowym medalem. Wynik ten drużyna poprawiła w 2016 roku, wyjeżdżając z Erfurtu ze srebrnym medalem Olimpiady Kulinarnej. Trzy lata z rzędu (2014, 2015, 2016) nagrodzony trzema Widelcami przewodnika Poland 100 Best Restaurants Awards. Ponadto w 2015 roku został nagrodzony tytułem Szefa Kuchni Jutra 2016 podczas gali Poland 100 Best Restaurants Awards. W 2013 roku trafił w samo serce Mazur. Do chwili obecnej Tomasz Milewski jest Szefem Kuchni w pięciogwiazdkowym Hotelu Mikołajki. Ten Hotel to nie tylko wyjątkowe położenie na wyspie pośród jeziora Mikołajskiego, to także wyjątkowa kuchnia. Tomasz Milewski w świecie kulinarnym wychodzi również poza kuchnię. Prowadzi konsultacje i szkolenia technologiczne, przeprowadza szkolenia personelu, zajmuje się doradztwem w zakresie planowania inwestycji. Tomasz Milewski był również gospodarzem trzech pierwszych edycji Chef’s Only. Członek Zarządu Polskiej Inicjatywy Kulinarnej.