Mirosław Ciołak

Członek stowarzyszenia Polska Inicjatywa Kulinarna

W życiu przyświeca mu motto dziadka Jana ,, Co dajesz, to dostajesz”.
Mirosław jest pasjonatem kuchni regionalnej w Hotelu Echo*** w Cedzynie niedaleko Gór Świętokrzyskich.
Przygoda z gotowaniem zaczęła się już w domu w latach dziecięcych. Jest absolwentem Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach. Od początku kariery zawodowej związany jest z ziemią świętokrzyską.
Po szkole zdobywał wiedzę i doświadczenie w zakresie lodziarstwa, wędliniarstwa i sztuki wędzarniczej. Pierwsze kroki w kuchni zaprowadziły go do Hotelu Gromada*** w Cedzynie, Hotelu Qubus Kielce**** oraz w Hotelu Tęczowy Młyn, gdzie miał możliwość stworzenia swojej kuchni. 
Uczestniczył w wielu konkursach kulinarnych na terenie całego kraju.
Prowadzi różnego rodzaju szkolenia, seminaria, warsztaty dla uczniów i miłośników agroturystyki.
Organizuje wiele konkursów dla młodego pokolenia sztuki kulinarnej. Bardzo szeroko współpracuje z wieloma szkołami gastronomicznymi w województwie świętokrzyskim.
Jest magistrem Akademii Pedagogiki Specjalnej w Warszawie. Zdobyta wiedza bardzo dobrze się przekłada na pracę w zespołach kuchennych i nie tylko.
Nie znoszi monotonii, przeszkadza mu ona w pracy. Czyli ciągle szuka zmian w kuchni.
Prywatnie trochę domator, lubi zwiedzać ciekawe miejsca związane z historią. Pasjonat i kibic piłki ręcznej PGE Vive Kielce.