Krzysztof Kopciński

Członek stowarzyszenia Polska Inicjatywa Kulinarna

Sztuką kulinarną interesował się od najmłodszych lat więc wybór szkoły cukierniczej był oczywistym efektem zamiłowania do kulinariów. Ukończył szkołę o profilu cukierniczym. Pierwsze cenne doświadczenie zawodowe zdobywał już w czasie nauki praktykując w cukierni Stefana Górskiego na warszawskim Zaciszu. Po 5 latach został wieloletnim szefem cukierni w kultowej Kawiarni i Restauracji Nowy Świat. Później swoje umiejętności doskonalił w Stanach Zjednoczonych w polskiej restauracji w New Jersey. Po powrocie do kraju pracował w cukierni Lukullus potem zmieniał cukiernie, ale nie zmieniał stanowiska – we wszystkich był szefem i tak jest do dziś. Szefował cukiernikom w Klubie Polskiej Rady Biznesu w Pałacu Sobańskich pod opieką Wojciecha Modesta Amaro, następnie w restauracji Tamka 43 a od roku 2012 współpracuje z Robertem Sową, obecnie w jego autorskiej restauracji N31. 
Dla gości otwartych na kulinarne nowinki wizyta w cukierni restauracji N31 jest niczym zwiedzane galerii najlepszych smaków i słodkości.
Uczestniczył w wielu kursach i szkoleniach m.in. w Londynie w hotelu Dorchester prowadzonym przez Alaina Ducassa, uznanego za najlepszego szefa kuchni na świecie. 
Oprócz opracowywania i przygotowywania deserów bierze czynny udział w różnego rodzaju warsztatach kulinarnych w całej Polsce. 
Jego zdaniem najważniejsze w zawodzie cukiernika to upór, ciężka praca a przede wszystkim pasja. Cukiernictwo jest dla niego nieustającym wyzwaniem i radością eksperymentowania. Tworzone przez niego desery zaskakują smakiem i formą w jakiej są podane. To prawdziwe dzieła sztuki kulinarnej zamknięte w przeróżnych formach, spowite dymem czy też sporządzone w formie pianek. W swoich deserach wykorzystuje m.in. tajniki kuchni molekularnej oraz nowe technologie np. sous-vide. 
Swoją wiedzą w zakresie przygotowywania deserów wspierał reprezentację juniorów Polski na Kulinarnym Pucharze Świata w Luxemburgu w 2014 roku, z którego młodzi adepci przywieźli dwa brązowe medale. To był pierwszy taki sukces w historii startów polskiej drużyny.
Współpracuje z marką Bosch, Siemens, Gaggenau oraz międzynarodową szkołą kulinarną „Ashanti” prowadząc tematyczne warsztaty cukiernicze oraz pokazy kulinarne.  Współautor „Księgi Szefów Kuchni” oraz autor deserów w „Kuchni Polskiej XXI wieku” Wojciecha Modesta Amaro.
Wykorzystuje swoje doświadczenie zawodowe i nabyte umiejętności wspierając restauracje i cukiernie tworząc im nowatorskie menu deserowe.