Krystian Sosnowski

Członek stowarzyszenia Polska Inicjatywa Kulinarna

Zainteresowanie kuchnią zaszczepiła we mnie moja babcia, z biegiem czasu wiedziałem, że to był bardzo dobry wybór.
Moją 20-letnią karierę zawodową zacząłem w 1996 roku rozpoczynając praktyki zawodowe w czterogwiazdkowym Hotelu Faltom w Rumi pod wodzą ówczesnego szefa kuchni Zdzisława Senwickiego. Jestem absolwentem Zespołu Szkół nr 2 im. Hipolita Roszczynialskiego w Rumi o profilu kucharz. Przez kolejne lata rozwijałem się sam prowadząc małą firmę cateringową obsługującą imprezy okolicznościowe. W 2007 związałem się z siecią restauracji Sphinx, gdzie pełniłem funkcje szefa kuchni oraz prowadziłem pokazy live cooking w nowo otwartych restauracjach w trójmieście. W 2010 postanowiłem rozwinąć skrzydła i zająłem się cateringiem i prowadzeniem własnej restauracji Kamienica w Wejherowie. Po 4 latach zapragnąłem spróbować swoich sił na morzu więc przez kolejny rok pływałem po Bałtyku dla Polferries. Jak wiadomo życie lubi zataczać kręgi tak więc w 2015 powróciłem do Hotelu Faltom w Rumi, gdzie pełniłem funkcję szefa zmiany. Kolejne szlify zawodowe zdobywałem na między innymi stażu w restauracji Mercato pod czujnym okiem szefa Pawła Stawickiego. Rok 2017 to przełom w mojej karierze przez 8 miesięcy pełniłem funkcję zastępcy szefa kuchni po to, aby do dziś być szczęśliwym i pełnym pasji szefem kuchni w hotelu Skipper. Wraz z moim zespołem stawiamy na produkty lokalne, często robimy nalewki, wędzimy mięsiwa i ryby czy kisimy nie tylko ogórki.
Jako pedagog związałem się z Zespołem szkół w Rumi, szkolę w swojej kuchni uczniów praktycznej nauki zawodu oraz uczestniczę w jury podczas konkursów kulinarnych.