Dominik Karpik

Członek Stowarzyszenia Polska Inicjatywa Kulinarna

Swoją przygodę z profesjonalną gastronomią rozpoczął w 2005 roku po ukończeniu szkoły Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku. Najpierw był tygodniowy staż na kuchni w czterogwiazdkowym hotelu, który był ważnym krokiem w rozwoju jego kariery zawodowej a był to pobyt w Warszawie u szefa Pawła Oszczyka w hotelu La Regina, gdzie zobaczył jak szybko rozwija się gastronomia. W 2011 roku trafił do Hotelu Hilton w Gdańsku, będąc częścią zespołu, który od początku budował restaurację Mercato. Tam przeszedł wszystkie szczeble na kuchni od młodszego kucharza po stanowisko zastępcy szefa kuchni. Pierwszym wspólnym sukcesem zespołu z Mercato było Wine &Food Noble Night, gdzie udało się im zdobyć trzy pierwsze miejsca z czterech, później wyróżnienie trzema czapkami w przewodniku Gault&Millau.
Przez ponad 15 lat udało mu się pracować z wieloma wspaniałymi szefami kuchni wyróżnionymi gwiazdkami Michelin a także przez żółty przewodnik. Zdobyte doświadczenie przełożyło się na wyróżnienia w konkursach kulinarnych między innymi:
- Dorszowe Żniwa – dwa razy I miejsce (dwukrotnie)
- Festiwal Kuchni Dworskiej – I miejsce                                                                                                           
- Kulinarnego Pucharu Polski – III miejsce 
Obecnie jest szefem kuchni w restauracji Correze w Gdańsku naprzeciw Muzeum II wojny światowej, gdzie serwuje dania kuchni śródziemnomorskiej z francuskim twistem. Swoim gościom proponuje również sezonowo produkty lokalne, w tym kaszubskie.
Wolnej chwili bardzo lubi wędkować a poszukując adrenaliny wsiada na motocykl i gna przed siebie. Ojciec trzech synów także sekcje na kuchni ma już obstawione ;-)