Bartosz Turowski

Członek stowarzyszenia Polska Inicjatywa Kulinarna

Rodowity Poznaniak, od 21 lat związany z gastronomią. Swoje pierwsze szlify zdobywał w czterogwiazdkowym Hotelu Vivaldi w Poznaniu. Przez kolejne lata zdobywał doświadczenie w Hotelu Olympic we Wronkach, gdzie miał okazję przygotowywania posiłków dla piłkarzy ligowych jak również dla reprezentacji Polski. Ciekawą przygodą była dla niego praca na statkach. Opływając Amerykę północną, środkową i południową miał doskonałą okazję zapoznania się z tamtejszą kuchnią.
Po powrocie do kraju pracował w takich miejscach jak: Apartamentowiec w Sarbinowie, Restauracja Eatalia w Borówcu i Cucina w Poznaniu, w której przeszedł wszystkie sekcje kończąc pracę na stanowisku Sous Chefa.
Obecnie pracuje w Pałacu Mierzęcin na stanowisku Sous Chefa pod bacznym okiem Dawida Łagowskiego.
Dwukrotny laureat konkursu L’Art de la cuisine Martell w 2013 i 2014.
Zdobywca drugiego miejsca w Igraszkach Kulinarnych w 2007 roku.
Zdobywca trzeciego miejsca w II Międzynarodowym Festiwalu Kuchni Dworskiej w 2016 roku.
W kuchni ceni sobie przede wszystkim komunikację, gdyż to ona jest podstawą dobrej współpracy. Ponadto we wszystkim co się robi ważne jest myślenie, planowanie i szacunek do produktu.
Prywatnie szczęśliwy mąż i ojciec siedmioletniej Anielki.