Adam Chrząstowski

Wiceprezes stowarzyszenia Polska Inicjatywa Kulinarna

Prezydent Akademii Bocuse d’Or Poland. Absolwent Technikum Gastronomicznego przy ul. Poznańskiej w Warszawie oraz Wydziału Filozofii Chrześcijańskiej Uniwersytetu Kard. St. Wyszyńskiego w Warszawie. Pierwsze doświadczenia w branży gastronomicznej zdobywał podczas podróży do Niemiec, Grecji, Szwajcarii i Holandii. W 1992 roku, po ukończeniu studiów, rozpoczął pracę w warszawskim Hotelu Bristol, gdzie przeszedł wszystkie zawodowe szczeble zawodu kucharza. W 1996 roku rozpoczął pracę w nowo otwieranym Hotelu Sheraton Warsaw, gdzie pracował przez kolejne 4 lata zarządzając kuchniami restauracji Some Place Else i Lalka. W latach 1999 -2000 był managerem i trenerem Młodzieżowej Kulinarnej Reprezentacji Polski. W 2001 roku wyjechał do Chin, gdzie w Szanghaju zarządzał restauracjami Hunters i Tropicana należącymi do Troy Group. W 2003 roku po powrocie do Polski objął stanowisko Szefa Kuchni i Zastępcy Dyrektora Gastronomii w Hotelu Rialto w Warszawie. Od 2007 do 2014 współtworzył restaurację Ancora w Krakowie – siedmiokrotnie wyróżnioną w przewodniku Michelin. Od kwietnia 2014 do stycznia 2019 był szefem kuchni restauracji Ed Red w Krakowie i w Warszawie, wyróżnionej przez Slow Food Polska oraz przewodniki Michelin oraz Gault & Milleau. Od lutego 2019 prowadzi działalność doradczą i szkoleniową w branży HoReCa, pod nazwą Adam Chrząstowski Consulting. Prowadzi consultingi, audyty, warsztaty kulinarne oraz pokazy promocyjne w Polsce i za granicą. Prowadzący programy kulinarne w Kuchni +; Adam Po Pracy, Adam Po Pracy 2, Adam Po Pracy 3, Adam w Sieci Patenty i Triki. Felietonista Food Service oraz adamchrzastowski.natemat.pl. W 2011 wybrany głównym konsultantem kulinarnym w Departamencie Koordynacji Przewodnictwa Polski w Radzie Unii Europejskiej MSZ. Jako kucharz Prezydencji był odpowiedzialny za utrzymanie standardów kulinarnych imprez wyższego szczebla organizowanych w Polsce przez MSZ. Trening i przygotowanie imprez w siedzibie Rady Unii Europejskiej. Promocję kulinariów i produktów polskich w czasie trwania Prezydencji. W 2018 wyróżniony prestiżową nagrodą Mistrz Mistrzów przez Akademię Gastronomiczną w Polsce.